Лекарства за лечение на аденом на простатата

лекарства за лечение на простатит

Лекарствата за лечение на аденом на простатата помагат за облекчаване на симптомите на долните пикочни пътища. Съгласно препоръките на Европейската асоциация по урология, лекарства за лечение на аденом на простатата се използват, ако пациентите имат умерено тежки симптоми на заболяването.

Понастоящем най-широко се използват две групи лекарства: алфа-блокери и инхибитори на 5-алфа-редуктазата. По-рядко се използват инхибитори на фосфодиестераза и антихолинергични лекарства и други.

Алфа блокери

Алфа-блокерите отпускат гладките мускулни влакна, които изграждат простатата и шийката на пикочния мехур, което води до намаляване на натиска върху стените на уретрата и разширяване на нейния лумен. Това улеснява изтичането на урината от пикочния мехур. Алфа-блокерите се дават на пациенти с умерени до тежки симптоми на ДПХ. Струва си да се отбележи, че алфа-блокерите облекчават симптомите на долните пикочни пътища, но тене забавяйте и не спирайте по-нататъшния растеж на простатата.

Повечето мъже съобщават за облекчаване на симптомите на долните пикочни пътища, което се отразява от намаляване на индекса на I-PSS симптоми на простатата (международен мащабоценка на симптомите на простатата) с 4-6 единици.

Ефектът от приема на алфа-блокери се развива след 2-3 седмици.

В човешкото тяло се разграничават няколко вида (алфа-1 и алфа-2) и подтипове (алфа-1a, алфа-1b, алфа-1d и др. ) алфа-адренергични рецептори, които се намират не само в мускула клетки на простатата, но и в други структури на тялото, например в сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове. Преди това за лечение на ДПХ се използваха алфа-блокери, които действат върху всички видове рецептори, както алфа-1, така и алфа-2-адренергичните рецептори. В тази връзка развитието на усложнения често се отбелязва при мъжете. Учените са открили, че алфа-1а-адренергичните рецептори се намират в простатата. След разработването на лекарства, които селективно блокират алфа-1-адренергичните рецептори (селективни алфа-блокери), беше възможно да се намали броят на страничните ефекти, свързани с употребата на неселективни лекарства (пристъп на стенокардия, аритмия и др. ).

Краткодействащи алфа-1-блокери

Празозин е първият селективен алфа-1 блокер, одобрен за лечение на ДПХ. Недостатъците на празозина, както и на други краткодействащи лекарства, са необходимостта от многократни дози през деня и тежка артериална хипотония.

Селективни алфа-1 блокери с продължително действие

Европейската асоциация по урология препоръчва използването на следните дългодействащи алфа-блокери: тамсулозин, алфузозин, теразозин и доксазозин. Тези лекарства имат приблизително еднаква ефикасност и набор от странични ефекти. Тези лекарства за лечение на аденом на простатата изискват еднократна доза през деня.

Най-честите нежелани реакции, свързани с приемането на алфа-блокери, са: главоболие, замаяност, слабост, понижено налягане, което възниква при преминаване от хоризонтално към вертикално положение (обикновено се наблюдава само в началото на лечението - ефектът от първата доза), сънливост, запушен нос и ретроградна еякулация. Въпреки че алфа-блокерите не причиняват еректилна дисфункция или намаляване на либидото, тези нежелани реакции са докладвани в някои случаи на приемане на тези лекарства. Но такова усложнение като ретроградна еякулация, когато сперматозоидите по време на еякулация се движат в пикочния мехур, а не в пениса, е по-често срещано. Въпреки това е безвреден.

Характеристика, свързана с приемането на алфа-блокери

Ако приемате лекарства за еректилна дисфункция като Виагра, трябва да сте наясно, че комбинацията им с алфа-блокери може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане, до колапс и загуба на съзнание. Не забравяйте, че можете да вземете хапче Виагра не по-рано от четири часа след приема на алфа блокер.

Инхибитори на 5-алфа редуктазата

Инхибиторите на 5-алфа редуктазата са втората група лекарства, използвани за лечение на ДПХ и помагат за облекчаване на симптомите на симптомите на долната урина. За лечение на аденом на простатата се използват две лекарства от тази група: финастерид и дутастерид. Тези лекарства блокират ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в дихидротестостерон, който играе важна роля в развитието на аденом на простатата. Резултатът е забавяне на растежа на простатната жлеза и намаляване на нейния размер, което от своя страна води до облекчаване на симптомите на долните пикочни пътища. Финастерид блокира превръщането на тестостерон в дихидротестостерон със 70%, а дутастерид с 95%. Въпреки това, финастерид и дутастерид не са клинично ефективни при лечението на аденом на простатата.

Най-голям ефект от лечението на аденом на простатата с инхибитори на 5-алфа-редуктазата имат мъже, чиято простатна жлеза е била значително увеличена преди лечението (повече от 30 cc). Мъжете, приемащи инхибитори на 5-алфа-редуктазата, съобщават за 3-точково намаление на индекса на простатните симптоми на I-PSS. Пациентите с малка простата преди лечението (по-малко от 30 cc) не показват значително подобрение в индекса на простатните симптоми на I-PSS.

Ефектът от лечението с инхибитори на 5-алфа-редуктазата се развива след 6-12 месеца от началото на приема на лекарствата. Както знаем, размерът на простатата не винаги корелира с тежестта на симптомите на простатния аденом, така че лечението с финастерид или дутастерид не винаги дава очакваните резултати. 30-50% от пациентите развиват клиничен ефект от лечение с инхибитори на 5-алфа редуктазата.

Най-честите нежелани реакции на инхибиторите на 5-алфа редуктазата са намалено либидо (6, 4%), импотентност (8, 1%), нарушение на еякулацията (3, 7%), проблеми с ерекцията, обрив в по-малко от един процент от случаите, увеличаване на размера и уплътняване на млечните жлези.

Характеристика, свързана с приемането на инхибитори на 5-алфа редуктазата

Приемът на финастерид променя концентрацията на простатно-специфичния антиген в кръвта към нейното намаляване. При пациенти, приемащи инхибитори на 5-алфа редуктазата, концентрацията на простатно-специфичен антиген може да намалее с 50%. Простатно-специфичният антиген е неспецифичен маркер за рак на простатата. Повишаването на нивото на простатно-специфичния антиген в кръвта може да бъде първият признак, който ви позволява да подозирате тумор на ранен етап и да вземете мерки за по-нататъшна диагностика и лечение. Подценяването на нивото на простат-специфичен антиген в кръвта може да доведе до фалшиво-отрицателни резултати от скрининговите тестове за рак на простатата.

За да се получи реален резултат от анализа на простатно-специфичния антиген в кръвта на пациент, приемащ финастерид или дутастерид, лекарят умножава получената цифра по две.

Известно е също, че приемът на финастерид намалява риска при мъжа от развитие на неагресивен рак на простатата, но увеличава риска от развитие на силно агресивен тумор на простатата.

Инхибитори на фосфодиестераза

Преди това веществото тадалафил (инхибитор на фосфодиестераза) се използваше за лечение на еректилна дисфункция при мъже. През 2011 г. това лекарство е одобрено за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата. Едно научно проучване установи, че ежедневното приемане на тадалафил води до значително подобрение на симптомите на долните пикочни пътища при мъже с ДПХ.

Употребата на тадалафил с нитрати (нитроглицерин), алфа-блокери и други антихипертензивни лекарства може да причини рязко намаляване на налягането. Освен това употребата на тадалафил е ограничена при пациенти с увредена бъбречна и чернодробна функция. Сред нежеланите реакции най-чести са главоболието и нарушенията на стомашно-чревния тракт, по-рядко – нарушения на слуха и зрението, мускулни болки и др.

Антихолинергични лекарства

Антихолинергичните лекарства за лечение на аденом на простатата помагат за облекчаване на симптоми като уринарна инконтиненция, често уриниране, спешност, които не могат да бъдат изравнени с алфа-блокери. Лекарите понякога предписват антихолинергични лекарства в комбинация с алфа блокери, за да контролират по-добре симптомите на ДПХ. Употребата на антихолинергични лекарства е свързана с риск от развитие на остра задръжка на урина. Освен това могат да се наблюдават следните нежелани реакции: замъглено зрение, запек, световъртеж, сухота в очите, сухота в устата, главоболие, стомашно-чревни нарушения, коремна болка, инфекции на пикочните пътища.

Антихолинергични лекарства за лечение на аденом на простатата: толтеридон и оксибутинин.

Комбинация от лекарства за лечение на аденом на простатата

Често медикаментозното лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата изисква назначаването на комбинация от лекарства. Мъжете, приемащи комбинацията от дутастерид с тамсулозин, изпитват по-значително облекчаване на симптомите на ДПХ, отколкото пациентите, приемащи тези лекарства самостоятелно.

Понастоящем са разработени дозирани форми, които включват както алфа блокер, така и инхибитор на 5-алфа редуктаза. Тази дозирана форма е удобна, изисква еднократна доза.

По правило лечението с комбинирани лекарства се понася добре от пациентите. Профилът на страничните ефекти включва комбинация от нежелани реакции, които са характерни за лекарствата поотделно. Най-честите нежелани реакции при комбинирана терапия са еректилна дисфункция (7, 4%), ретроградна еякулация (4, 2%), намалено либидо (3, 4%).

По правило е необходима продължителна употреба на лекарства и когато те бъдат отменени, симптомите могат да се върнат.

Много мъже отказват да приемат лекарства за лечение на аденом на простатата, тъй като се страхуват от развитието на странични ефекти, предимно свързани със сексуалната функция.

История на пациента:„Докторът ме посъветва да започна лечение на ДПХ с едно или повече лекарства. Мога да уринирам, но струята ми е слаба и понякога ме боли, когато искам да уринирам на големи обеми. В интернет прочетох за два основни класа лекарства за лечение на ДПХ: алфа-блокери и 5-алфа-редуктазни инхибитори. Някои мъже описват значително подобрение на симптомите от приемането на някое от лекарствата, но повечето говорят за отрицателните ефекти на лекарствата.

Както разбирам и двете групи лекарства влияят в една или друга степен на половата функция. Страх ме е дори да си помисля за това. "

Истории за мъже, приемащи лекарства за лечение на ДПХ

„Приемам лекарствата, които ми предписа лекарят и досега не съм имал никакви странични ефекти, описани в инструкциите. . . Приемам ги от около три години. Имаше момент, когато ми се струваше, че лекарството не работи, тогава трябваше да удвоя дозата и всичко се върна на мястото си . . . ".

„Дълго време приемам лекарства, които лекарят ми препоръча и те ми помагат, но мога да изпитам само „сух" оргазъм, който наистина не харесвам. . . "

„Взех алфа-адренергични блокери и те ми осигуриха добро уриниране. Страничните ефекти бяха намаляване на обема на еякулата и ужасно замайване с рязко покачване. Когато спрях да го приемам, уринирането стана по-често до 13-15 пъти на ден, обемът на спермата се увеличи значително. Сега съм на 45 години и моят уролог ми назначи алфа блокер. Периодично ми се завива свят, когато ставам рязко, носът ми винаги е запушен и о, да, „сух" оргазъм. Първият път, когато се случи, все си мислех, че е просто спазъм и оргазъм по пътя. Сгреших. Но най-лошото от всичко беше приапизмът! (Приапизмът е продължителна, упорита, понякога болезнена ерекция, която настъпва без предварителна възбуда). В началото бях сигурен, че хирургичното лечение не е за мен, но сега вече мисля за този вариант. "

„Здравейте, от доста време приемам лекарства за лечение на аденом на простатата . . . От страничните ефекти периодично се притеснявах от замаяност и запушване на носа. Симптомите ми на аденом на простатата значително намаляха и се радвам, защото успях да избегна операция! "

Както можете да видите, не всеки мъж развива странични ефекти и различните пациенти могат да получат различни нежелани реакции. Никой лекар не може да каже със сто процента гаранция дали ще развиете този или онзи страничен ефект.

Като си запишете час при лекар, можете да обсъдите най-подходящата за вас терапия. На консултацията трябва да информирате лекаря, без да криете цялата информация за здравословното състояние, съпътстващите заболявания, лекарствата, които приемате. Това ще помогне на Вашия лекар да реши кой план за лечение е най-подходящ за Вас.