Начини за ефективно лечение на хроничен простатит при мъжете

Възпалението в простатната жлеза или хроничният простатит са доста чести и често срещани урологични заболявания. Според медицински изследвания около 90% от мъжете след 35-45 години се сблъскват с това неприятно заболяване.

жена и мъж, излекували хроничен простатит

Кой е изложен на риск?

В риск са онези мъже, които водят нездравословен начин на живот: бездействие, наднормено тегло, заседнал начин на живот. Заболяването се дължи на факта, че при мъжете, водещи нездравословен начин на живот, е нарушено кръвообращението (циркулацията) в областта на таза. След това има стагнация на кръвта в репродуктивната система, което води до развитие на простатит. По време на развитието на простатит се увеличава и простатната жлеза, следователно се повишава нивото на урината, която се задържа в тялото и отравя здравето на мъжете.

Видове заболявания

Видовете хроничен простатит са: бактериален и небактериален.

Бактериален простатит (остър)

Това е вид заболяване, при което основният причинител е бактериална инфекция. Проявата на болестта и нейните симптоми винаги се появяват неочаквано. Този вид заболяване е много сериозно и изисква задължително посещение при лекар. В някои случаи на пациента се предлага хоспитализация. Най-често този вид заболяване засяга мъже на средна и млада възраст.

Бактериален простатит (хроничен)

Този вид заболяване се развива поради бактериални микроорганизми, които не се държат толкова враждебно, както при острата форма на заболяването. Най-често няма специални симптоми на заболяването или симптомите се появяват много бавно и продължително време.

Причини за развитието на хроничен простатит

Основните причини за развитието на заболяването включват бактерии, които навлизат в простатната жлеза с урина (през пикочните канали). Бактериите причиняват както хроничен бактериален, така и остър бактериален простатит.

Хроничният простатит не е заразен, не може да се зарази чрез полов контакт (сексуален контакт). Има някои фактори, които увеличават процента на възможността за развитие на това заболяване.

Факторите за развитие включват:

 • Проблеми с развитието на отделителната система.
 • Катетеризация на пикочния мехур.
 • Ранна инфекция на пикочно-половата система.
 • Симптоми на хроничен простатит.

Всеки мъж изпитва най-различни симптоми на проявлението на болестта, но в основната му проява има сходни симптоми.

Бактериалният простатит (остър) се проявява с ярки и остри симптоми, възниква внезапно, като правило плаши мъжа и той веднага отива в клиниката.

Остър простатит, характеристики на симптомите:

 • Болка по време на уриниране.
 • Треска (възможни втрисане).
 • Усещане за пълен пикочен мехур дори след изпразването му.

Хроничният простатит има подобни симптоми, но те са по-малко остри от острия простатит.

Хроничен простатит, характеристики на симптомите:

 • Често желание за изпразване на пикочния мехур;
 • Временна (периодична) болка в тестисите;
 • болка в пикочния мехур;
 • Болка в лумбалната област (долната част на гърба);
 • Болка по време на еякулация;
 • По време на изследването чрез палпация е възможна проява на болка и сондиране на подуване на простатната жлеза.

Диагноза на заболяването: хроничен простатит

За да се изключат други заболявания на пикочно-половата система, точна диагноза трябва да се направи от квалифициран лекар в клиниката. Често при различни заболявания на една от телесните системи има подобни симптоми, така че не се занимавайте с независими изследвания и самолечение, а незабавно се консултирайте с лекар при първите симптоми.

За да се постави точна диагноза, има различни методи за изследване. В крайна сметка простатитът може да се прояви със симптоми, подобни на цистит, аденом или уретрит.

По време на изследването лекарят изследва ректума с помощта на пръсти (в медицински ръкавици), третирани с вазелин. Този вид изследване се нарича ректално изследване. Простатната жлеза се опипва през стената на ректума, тъй като е пред нея (пред ректума). Използвайки този метод, лекарят ще може да определи дали простатната жлеза е увеличена и дали болката й се проявява по време на изследването.

Ако мъжът има хроничен простатит, тогава изследването чрез палпация ще причини на пациента само временна болка и минимален дискомфорт, който ще премине много бързо.

Опасна ли е напредналата форма на хроничен простатит?

В повечето случаи мъжете пренебрегват някои от симптомите на проявата на заболяването, които изострят по-нататъшното развитие на възпаление на простатната жлеза. Такова „невнимателно" отношение към здравето може да доведе до намаляване на нормалното производство на хормони в мъжкото тяло, а проблемите с хормоналния фон могат да доведат до намаляване на либидото (сексуалното желание) на мъжа. Възможно е също така да се развият проблеми с еректилната функция. Взети заедно, тези заболявания са много трудни за лечение.

При възпаление на простатната жлеза нормалното производство на секрет се забавя и следователно сперматозоидите губят своята активност. Най-често последствията от напреднал хроничен простатит са безплодие и намалена потентност.

Ефективно лечение на простатит

Методите на лечение зависят от формата на възпалението и вида на простатита.

Медикаментозно лечение

По време на диагностицирането на бактериален простатит (остър), лекарят може да предпише на пациента антибиотици за курс от около две седмици. Ако простатитът е напреднал, пациентът може да бъде хоспитализиран и да му се поставят интравенозни инжекции.

Ако пациентът има затруднения при уриниране, лекарят може да предпише свързване на катетър (уретрален). В много случаи бактериалният простатит се лекува по този начин.

Ако пациентът има хроничен бактериален простатит, лечението с антибиотици може да продължи от един месец до три месеца. Този вид лечение е много ефективно, в много случаи пациентите се възстановяват напълно.

Ако заболяването или неговите симптоми се върнат след лечението, лекарят може да промени подхода на лечение, като например използване на други хапчета или масаж на простатата.

Ефективното лечение на хроничен простатит до голяма степен зависи от навременното лечение в клиниката.

Масаж на простатата

Мъжете не харесват лечението с масаж на простатата, тъй като целият процес е много неприятен. Струва си да се отбележи, че при избора на добър специалист можете да избегнете всички неприятни моменти и усещания по време на масаж на простатата. Масажът се отнася до онези методи, които почти веднага дават осезаем резултат.

Масажът на простатата има много положителни страни, един от основните е, че масажът увеличава притока на кръв към простатната жлеза. Освен това повишава мускулния тонус, освобождава каналите на простатната жлеза, намалява възпалението, има антибактериален характер и засилва ефекта от други лечения.

При хроничен простатит масажната терапия е важна необходимост!

етнонаука

Традиционната медицина включва много начини за лечение на проблеми с простатната жлеза, но ефектът се появява повече от веднъж и не е толкова ефективен, колкото по време на медикаментозно лечение.

Лечението на хроничен простатит с традиционна медицина няма странични ефекти. Най-добрите рецепти включват лечение на простатит с черупки от кестен и прополис.

За лечение на простатит с черупки от кестен е необходима гореща вода, която се излива в черупките на кестен, след което те настояват малко и приемат запарката като чай.

Лечението на хроничен простатит с прополис е много популярен метод. Благодарение на богатия състав на прополиса, проблемите с простатата могат да бъдат излекувани още при първите симптоми на проявата им. За лечение се използват специални ректални супозитории с прополис, които имат антибактериален ефект.

Също така можете да използвате специална тинктура от прополис, която има антибактериален ефект и премахва симптомите на хроничен простатит.

специална диета

За да бъде ефективно лечението на простатит, трябва да обърнете внимание на диетата на пациента. По време на лечението на хроничен простатит трябва да изоставите грешния начин на живот, особено тютюна и алкохола.

Мъжът трябва да включва повече плодове, зеленчуци, горски плодове, специални чайове (билкови тинктури), както и ферментирали млечни продукти в диетата си. Тежката храна трябва да се изостави: пушени храни, мазни храни, газирани напитки, полуфабрикати, бързо хранене.

За да изберете правилните храни по време на лечението, можете да се консултирате с лекар, който ще Ви предложи или предпише специална диета.

Мъжете трябва да се подлагат на витаминна терапия (да пият курс от витамини), както и да обогатяват тялото си с основни микроелементи.

спортно лечение

Както бе споменато по-рано, простатитът най-често се развива при тези хора, които водят заседнал и заседнал начин на живот. За да поддържате добро мъжко здраве, трябва да бягате или да ходите много. Бягането и ходенето подобряват кръвообращението и притока на кръв към гениталиите. Такава оптимална физическа активност ще повлияе благоприятно на здравето на мъжа.

Мъжете трябва да спортуват сутрин, това могат да бъдат както леки упражнения, така и активни клекове. Колкото по-възрастен става един мъж, толкова повече трябва да отделя време на своето здраве и спорт. Факт е, че цялата мъжка репродуктивна система зависи от общото състояние на мъжкото здраве, а също и от нормалния хормонален фон. И, както знаете, спортът участва активно в нормалното производство на хормона тестостерон, който е в основата на мъжкото сексуално здраве. Спортът активира всички процеси в тялото и увеличава производството на мъжкия хормон тестостерон.

Психологическо лечение

При лечението на простатит психологическото настроение на човек е важно. Ако човек е положително настроен към факта, че скоро ще има възстановяване, тогава най-вероятно това ще се случи. Но ако човек в мислите си се съмнява в възстановяването си, тогава най-често лечението на всяка болест се отлага за дълго време.

Човек трябва да се настрои за добро, той също може да поиска подкрепа от близки в такъв труден период. В крайна сметка, всяко лечение е малък стрес. Затова по време на лечението на хроничен простатит е важно наблизо да има хора, които ще повдигнат морала и ще повярват в бързото излекуване на болестта.

Мъжът също трябва да се опита да не бъде нервен по време на лечението, особено ако лечението не дава бързи резултати. Както знаете, психологическата нагласа на мъжа пряко засяга здравето на неговата репродуктивна система. Ефективното лечение на простатит е възможно само с положително настроение!

Прогнози за бъдещето след лечение на хроничен простатит?

В повечето случаи хроничният простатит се повлиява добре от лечението и няма отрицателни последици за здравето на мъжа.

Простатитът се развива бавно, така че основното нещо е да не започвате развитието на болестта и при първите прояви на заболяването трябва да се консултирате със специалист.

Простатитът в началния стадий се повлиява добре от лечението. Трябва също да се предупреди, че простатитът има свойството да изостри проблемите с гениталната област. Често простатитът става причина, поради която мъжът губи сексуално желание и желание. Мъжете може дори да не осъзнават, че имат възпаление на простатната жлеза, отписвайки краткотрайни симптоми от умора или други причини, така че отлагат лечението. Такова отношение към здравето може да има най-негативни последици. Затова се опитайте да се подложите на ултразвуково изследване на простатната жлеза, поне веднъж или два пъти годишно.

Също така мъжете над 40 години трябва да посещават лекар по-често, да проверяват не само простатната жлеза, но и други органи на репродуктивната система. По-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се лекуват последствията от него.